Pelet Pres

Peletleme işlemlerinin önemli bir parçası olan pelet pres, sağladığı avantajlarla büyük ya da küçük tüm işletmeler için uygun bir çözüm sunmaktadır.

Pelet Pres Nedir, Ne İşe Yarar?

Pelet, farklı ürünlerin nem ve sıcaklık gibi etkenlerle basınç altındaki delik kalıplarından geçirilmesi ile elde edilen ürün formunu ifade etmektedir. Genellikle silindir formda olan bu ürünler; formları, çapları, uzunlukları ve sertliklerine göre ayarlanabilir. Bununla birlikte peletleme yapılacak olan ürünlerin mevcut özelliklerine göre de peletleme sonucunda nasıl bir ürün elde edileceğine etki etmektedir. Pelet presi ise besleyici, tavlama ünitesi gibi farklı bölümlerden oluşarak, peletleme işlemlerinin yapılmasında kullanılmaktadır.

Pelet Pres
Pelet Pres

Pelet Presi Çalışma Prensibi

Pelet presi çeşitli yemler, gıda ürünleri, kimya ürünleri, doğal atıkların peletlenmesi olarak tanımlanır. Çalışma prensibinde ise peletlenecek ürünün özelliklerine göre farklılıklar olabilmektedir. Ancak genel olarak önce peletlenecek ürüne göre su, buhar ve diğer sıvıların hazırlanmasıyla birlikte işlemlere başlanmaktadır. Makineye eklenen ürünlere önce mekanik bir basın uygulanır. Sonrasında ise özel olarak pelet diski üzerinde yer alan deliklerden, bu ürünler çıkarılır. Tüm bu süreçte basınç önemli bir etkendir. İşlem sırasında basınç ve ısı etkisi ile birlikte hangi ürün kullanılırsa kullanılsın, ürün sıkışır, birbirine yapışır. Ardından basıncın da etkisi ile birlikte deliklerden dışarıya çıkarılır. Pelet presinden pelet halinde çıkarılan ürünler, böylece kullanıma sunulabilmektedir.

Peletleme İşlemleri Neden Yapılır?

Peletleme presi ile elde edilen ürünlerin pek çok avantajı bulunmaktadır. Bu nedenle yıllar geçmiş olmasına rağmen teknoloji güncelliğini yitirmediği gibi hala kullanılmaktadır. Buna göre öne çıkan gerekçeler şöyledir;

  • Peletleme sonucunda küçük formlarda oluşan ürünler, taşıma ve stoklamada avantaj sağlar.
  • Hayvanlarda ya da gıda ürünlerinde insanlar için kullanıldığında tüketimi ve sindirilmesi kolay olur.
  • Ürünlerin parça parça olmasını, ayrışması önlenir. Tek parça, homojen yapıda olan ürünler, özellikle hayvan yemlerinin hazırlanması gibi durumlarda kolaylık sağlar.
  • Küçük formdaki ürünlerin tüketimi kolay olur. Böylece ürün tüketiminde meydana gelebilen zayiatın da önüne geçilebilir.
  • Peletleme sonucunda partikül büyülüğü ve yoğunluğu artmaktadır. Böylece tek bir paket içerisine daha fazla ürün eklenebilmektedir. Ürünlerin stoklanması, taşınması gibi durumlar da böyle kolaylaşır.